Az intézmény bemutatása

A Légi Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthona Nagyszombat Megye Önkormányzat által fenntartott saját jogi szubjektivitású költésgvetési szervezete. Az intézmény Lég községben található, Dunaszerdahelytől 14 km-re és Nagyszombattól 54 km-re.

A szociális otthon szociális szolgáltatásokat nyújt heti bentlakásos szociális szolgáltatás formájában a természetes személynek a nyugdíjkorhatár eléréséig, amennyiben ez a természetes személy más személy segítségére szorul, és ráutaltsági szintje legalább V. fokozatú a 3. számú melléklet értelmében, illetve vak vagy gyengénlátó, és ráutaltsági szintje legalább III. fokozatú a 3. számú melléklet értelmében.

A speciális intézményben szociális szolgáltatásokat nyújtanak olyan természetes személynek, aki más személy segítségére szorul, és ráutaltsági szintje legalább V. fokozatú a 3. számú melléklet értelmében, és párhuzamosan egészségkárosult is, főként Parkinson-kórban, Alzheimer-kórban, halmozott fejlődési rendellenességekben, szklerózis multiplexben, skizofréniában, különböző etiológiájú demenciákban szenved, vak-siket, AIDS-es vagy súlyos fokozatú organikus pszichoszindrómában szenved.

A szociális otthon biztosítja a

  • segítséget a más személy segítéségre szorulónak
  • szociális tanácsadást
  • szociális rehabilitációt
  • lakhatást
  • étkezést
  • takarítást, a mosást, vasalást, valamint a fehérnemű és ruházat karbantartását
  • személyi eszközöket
  • munkavégzési készségek fejlesztését
  • szakköri tevékenységet, ápolási gondoskodást
  • feltételt terem a művelődésre, az értéktárgyak megőrzésére.

A Légi Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthon jelenlegi férőhelyeinek száma 63. Az otthon lakóinak neme: Nő, közöttük van enyhe, közép ill. súlyos értelmi fogyatékos személy, de halmozottan fogyatékosok is. Ellátásukat 39 alkalmazott biztosítja.

A rászoruló polgároknak teljes körű szociális szolgáltatást biztosítunk a 448/2008 – as Szociális törvény értelmében

Az otthon célja: minőségi ellátást biztosítani egészségügyi-, terápiás- valamint szociális szempontból. Az intézmény pszichiáterrel és más szakorvosokkal is együttműködik, az általuk felállított diagnózis alapján individuális fejlesztési programot dolgozunk ki lakóink számára.

Kiscsoportokban többféle tevékenység is folyik, mint a bentlakók önállóságának fejlesztése, egyéni képességek kibontakoztatása és fejlesztése, a finommozgások fejlesztése, az alapvető higiéniai szokások elsajátítása és fejlesztése, értelmi fejlesztés, testnevelés, felelősségre való nevelés, a találékonyság fejlesztése, játék, a szabadidő változatos, értelmes megszervezése és kitöltése. Intézményünk különféle rehabilitációs és rekreációs eszközökkel van felszerelve, amelyeket a napi ellátás során használunk.

Rendszeresen szervezünk szabadidős programokat, ismeretterjesztő kirándulásokat, üdüléseket úgy Szlovákia területén mint külföldön. Állandó résztvevői és látogatói vagyunk különféle kulturális rendezvényeknek. Baráti kapcsolatot tartunk fenn más otthonok lakóival nemcsak hazánkban, de külföldön is. Lakóink szabadon űzhetik hobbijaikat, hódolhatnak kedvteléseiknek, mint a sport, zenehallgatás, séták, különféle kézimunkák és képzőművészet. Egyéni képességeiket a kézműves műhelyben fejleszthetik, ahol az anyagok széles skálájával dolgozhatnak, illetve különféle munkamódszereket és képzőművészeti technikákat is kipróbálhatnak, így lehetőségük nyílik az önálló és kreatív munka elsajátítására.

A Szlovák Köztársaság Kormányának 1. sz. törvény egyes rendelkezéseit végrehajtó 535/2011. 184/1999 Coll. a nemzeti kisebbségek használatáról szóló módosítással az Otthon engedélyezi a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát az intézmény székhelyén.